În urma cu 30 de ani, telefoanele cu disc sau prin centralistă simplificau comunicarea.
Acum, telefoane mobile sunt aproape lipite de fiecare persoană, iar rețelele de socializare au invadat viața în toate aspectele ei. Aceste platforme utilizate pe scară largă oferă imense beneficii și oportunități de comunicare. Schimbul de informații se face extrem de rapid și se pot crea rețele între persoane, indiferent de distanța la care se află una de alta.
Câte like-uri am primit la ultima postare? sau Hai să văd cine și ce a mai postat ?
De aici și până la comparațiile făcute, în minte, este un pas foarte mic.
O limită fragilă care, dacă este depășită, efectele negative asociate cu utilizarea lor vin ca un tăvălug. Din ce derulezi, vrei să derulezi mai mult. E bine să pui stop la timp.
Sunt minunate aceste platforme, dar alegerea folosirii lor să fie conștientă și doar atât cât e absolut necesar.
Fără exces.
Iată câteva exemple ale efectelelor rețelelor sociale.
- Dau dependență
Platformele de rețele sociale sunt concepute pentru a fi captivante și folosesc tehnici precum notificările și derularea infinită pentru a menține utilizatorii atrași. Acest lucru poate duce la utilizare excesivă și dependență, ducând la scăderea productivității, neglijarea relațiilor din viața reală și chiar probleme de sănătate mintală.
- Au impact asupra sănătății mintale
Atenția excesivă către rețele sociale are efectul de sentiment crescute de singurătate, depresie, anxietate și stimă de sine scăzută. Expunerea constantă la versiuni idealizate, ale vieții altor oameni poate duce la comparații sociale nesănătoase.
Urmărirea experiențelor altora și a realizărilor lor interesante, poate duce la anxietate și o nevoie constantă de a rămâne conectat, ceea ce poate fi obositor din punct de vedere mental.
- Au impact negativ asupra somnului
Folosirea rețelelor sociale, înainte de culcare, poate perturba ritmul circadian de somn. Acea lumina albastră emisă de ecrane, conținutul captivant, poate interfera cu ciclul natural somn-veghe al corpului și poate duce la tulburări de somn.
- Promovează dezinformare
Platformele de social media sunt deseori criticate pentru rolul lor în dezinformare. Oamenii sunt expuși doar la informații și puncte de vedere care se aliniază cu convingerile lor existente. Acest lucru poate duce la polarizare, la reducerea gândirii critice și la erodarea încrederii în diverse instituții.
- Au impact asupra confidențialității
Platformele de rețele sociale colectează cantități mari de date personale de la utilizatori. Aceste date pot fi utilizate pentru publicitate direcționată, profilarea datelor sau chiar încălcări ale datelor. Preocupările privind confidențialitatea apar atunci când informațiile personale sunt partajate fără consimțământ sau când datele utilizatorului sunt gestionate greșit.
- Creează frică
Rețelele sociale prezintă postări cu experiențele altora. Ei evidențiază evenimente sau realizări interesante, ceea ce poate duce la teama de a pierde astfel de experiențe. Acest lucru poate crea anxietate și o nevoie constantă de a rămâne conectat. Acest lucru poate fi obositor din punct de vedere mental.
Este important de reținut că aceste efecte negative pot varia de la o persoană la alta și nu toată lumea le experimentează în aceeași măsură. Utilizarea responsabilă și atentă a rețelelor sociale, împreună cu stabilirea limitelor și luarea de pauze, poate ajuta la atenuarea unora dintre aceste efecte negative.
Te provoc să setezi și să monitorizezi timpul pe care îl petreci pe rețele sociale. Rezultatul o să-ti dea răspunsul și imaginea timpului în care ești prezent la ceea ce este în afara ta.
Poate vei fi surprins. Poate nu. Te las să explorezi.
Odată ce observi că se instalează dependența, lucrează să o stingi.
Vei găsi frumusețea vieții și a oamenilor din jurul tău !